תמ"א 38 – עדכון לשנת 2017 – היטל השבחה

עדכון משנת 2017 – לגבי החובה לשלם היטל השבחה בעסקת תמ"א 38

כללי

  1. היטל השבחה מוטל מכוח סעיף 196 לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965 (להלן: "החוק"). שיעור ההיטל הוא 50% מההשבחה. "ההשבחה" מוגדרת, כעליית שוויים של מקרקעין עקב אישור תכנית, מתן הקלה או התרת שימוש חורג במקרקעין. "תכנית" מוגדרת, כתכנית מתאר מקומית או תכנית מפורטת.
  2. חובה לשלם את היטל ההשבחה בעת מימוש הזכויות במקרקעין. מימוש זכויות במקרקעין מוגדר ככל אחד מאלה:

א. קבלת היתר בניה.

ב. התחלת שימוש במקרקעין בפועל.

ג. העברה או הענקת זכויות במקרקעין (בתמורה או ללא תמורה) הטעונה רישום בפנקסי המקרקעין. הערה:

העברה או הענקה של זכויות לפי סעיף זה, כוללת בעלות, שכירות מעל ל-5 שנים, משכנתא וזיקת הנאה.

בקשר לתמ"א 38

תיקון לחוק משנת 2017 (בסעיף 19 (ב) (10)) קובע, כי לא תחול חובת תשלום היטל בשל השבחה שהיא אחת מאלה:

(א) השבחה במקרקעין בשל קבלת היתר לבנייה או להרחבה של דירת מגורים, שניתן מכוח תמ"א 38, ואולם על החלק מההשבחה שמקורו בתוספת שטחי בנייה בשיעור שטחה של קומה טיפוסית מורחבת או חלקה, מעבר ל-2.5 קומות טיפוסיות מורחבות, כאמור בסעיף 14א(א)(2) לתכנית האמורה, יחול היטל השבחה ששיעורו רבע ההשבחה (1/4), בכפוף להוראות סעיף קטן (ב2);

(ב) תכנית מפורטת שהוכנה על פי הוראות תמ"א 38 ושבין מטרותיה חיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה (חיזוק הבנין והוספה של קומות מעל, להבדיל מהריסה ובנייה מחדש); פטור לפי פסקת משנה זו יחול רק לגבי חלק מההשבחה שהיה פטור מתשלום היטל השבחה לו ניתן היתר לפי תכנית המתאר הארצית האמורה בפסקת משנה (א).

תיקון לחוק משנת 2017 (בסעיף 19 (ב2)) קובע, כי למרות החובה לשלם היטל השבחה בגין התוספת של מעבר ל-2.5 קומות לפי התמ"א, בשיעור 1/4 מההשבחה על הקומה הנוספת שמעבר ל-2.5, כאמור לעיל, הרשות המקומית רשאית לפטור את המבקש מתשלום ההיטל, או לחייב אותו לשלם היטל בשיעור של רק 1/8 מההשבחה, ואם היא נתנה החלטה, כאמור, היא לא יכולה לשנות את ההחלטה במשך 3 שנים.

כתיבת תגובה