כיצד מטפלים בנזקי רטיבות שנגרמו לדירה

תביעה בעקבות נזקי רטיבות

יש להבחין, תחילה, בין שני מקרים שהטיפול המשפטי בהם שונה:

1. רטיבות הנובעת מדירת השכן הממוקמת מעל הדירה שנפגעה מהרטיבות.

2. רטיבות הנובעת מחלקים ברכוש המשותף של הבנין, לדוגמא מגג הבנין, ממרזב הבנין, וכדומה.

במקרה הראשון, הסכסוך יידון בביהמ"ש (השלום או המחוזי לפי סכום התביעה). במקרה השני הסכסוך יידון בפני המפקח/ת על רישום המקרקעין (שמשרדיו/ה ממוקמים בד"כ בטאבו).

במקרה הראשון הנתבע יהיה הבעלים של הדירה שממנה נובעת הרטיבות. במקרה השני הנתבע יהיה נציגות הבית המשותף (מה שמכונה וועד הבית).

ישנה אבחנה נוספת שיש לבצע טרם הגשת התביעה:

1. האם תובעים רק פיצוי בגין הנזק שנגרם לדירה שנפגעה מהרטיבות?

2. האם דורשים, בנוסף לנזק שנגרם לדירה שנפגעה מהרטיבות, גם שבית המשפט ייתן "צו עשה" – צו המורה לנתבע לתקן את המפגעים הגורמים לרטיבות, כלומר דורשים כי ביהמ"ש או המפקח לפי הענין יורה לבעלים של הדירה שממנה נובעת הרטיבות או לנציגות הבית המשותף לתקן את הליקויים שגורמים לרטיבות.

האבחנות הנ"ל חשובות משום שמה שלא תבעתם לא תקבלו. ובמקרה שתבעתם רק פיצוי בגין נזקי הרטיבות בדירתכם, ייתכן שתקבלו פיצוי כספי, אך המפגעים בדירה שממנה נובעת הרטיבות יוותרו כפי שהם.

 מינוי מומחה מטעם בית המשפט

הואיל ובית המשפט איננו מומחה לרטיבות, הוא בדרך כלל יציע למנות מומחה נייטראלי מטעם בית המשפט אשר יבצע בדיקה מקיפה של מפגעי הרטיבות ויגיש לביהמ"ש חוות דעת מנומקת ומפורטת לגבי מפגעי הרטיבות והנזקים שנגרמו על-ידם.

צריך לקחת בחשבון שבעלות שכר טרחת המומחה, בשלב הראשון, ישאו בדרך כלל הצדדים בחלקים שווים, ורק אם יתברר לאחר הבדיקה, כי אכן הרטיבות היא באחריות הנתבע, אז ביהמ"ש עשוי לחייב את הנתבע להשיב לתובע את החלק ששולם על ידו למומחה. ואם יתברר שהרטיבות איננה נובעת מדירת הנתבע, ביהמ"ש עשוי לחייב את התובע להשיב לנתבע את החלק ששולם על ידו למומחה.

לאחר קבלת חוות דעת המומחה, יציע בדרך כלל ביהמ"ש לצדדים הצעה לפשרה, אולם הוא עשוי גם לקבוע כי הצדדים יגישו תצהירים, ויתנהל שלב ההוכחות (חקירת העדים שמסרו תצהירים).

לאחר שלב ההוכחות יגישו הצדדים סיכומים ובית המשפט ייתן פסק דין.

יש לציין, כי צד שמפסיד במשפט עלול לשאת בהוצאות ובשכר טרחת עו"ד של הצד שכנגד, ויש לקחת ענין זה בחשבון, משום שמדובר בסכום של כ- 10,000 ₪ ואף יותר, סכום שעשוי לעיתים להביא את הצדדים להעדיף לבוא במו"מ על מנת להימנע מהוצאות כאמור.