ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ובפירוק תאגיד

bituah-leumi
עוצב ע"י יעקב עופר קלפה

 מה עושה עובד כשהמעסיק שלו פושט רגל או החברה שבה עבדה התפרקה?

חוק הביטוח הלאומי קובע, כי עובד שמעבידו פושט רגל או אם המעביד הוא חברה (או אגודה, שותפות או עמותה), החברה, האגודה או העמותה התפרקו, מבוטח ע"י המוסד לביטוח לאומי ולפיכך, הוא זכאי לתגמולים מהמוסד לביטוח לאומי.

סוגי מעבידים שבגינם זכאי עובד לתגמולים:

אם המעביד הוא אדם פרטי – אם ניתן נגד המעביד צו הכרזה כפושט רגל. אם המעביד נפטר, אם ניתן נגד המעביד צו ניהול עיזבון בפשיטת רגל.

אם המעביד הוא חברה – אם ניתן נגד החברה (או אגודה) צו פירוק.

אם המעביד הוא שותפות – נתפרקה השותפות.

אם המעביד הוא עמותה – אם ניתן צו לפירוק העמותה.

פרק ח' לחוק הביטוח הלאומי עניינו ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ובפירוק תאגיד. תכליתו של פרק זה היא סוציאלית כלומר, לפרוש רשת ביטחון לרגלי המבוטח בשעה של מצוקה או אי-השתכרות.

הגמלה לעובד מוגדרת כ"סכום חוב שכר העבודה ופיצויי הפיטורים שמעבידו חייב לו…", ולסכום הגמלה נקבעה תקרה.

שכר עבודה כמשמעותו בסעיף 1 לחוק הגנת השכר, לרבות סכום שלפי כל דין רואים אותו כשכר עבודה (לרבות תשלומים בעד חגים, פריון עבודה ושעות נוספות, ותשלומים אחרים המגיעים לעובד עקב עבודתו ובמשך עבודתו וכן דמי הודעה מוקדמת).

פיצויי פיטורים מוגדרים ככאלה המגיעים מחוק פיצוי פיטורים או מכוח הסכם קיבוצי.

דמי הודעה מוקדמת – בית המשפט העליון קבע בענין ע"א 10961/04 המוסד לביטוח לאומי נ' מתן גוטר ואח' (פורסם ביום 4.9.06), כי הגמלה לפי פרק ח' שבחוק הביטוח הלאומי חלה גם על דמי הודעה מוקדמת, דהינו עובד זכאי גם לדמי הודעה מוקדמת מהמוסד לביטוח לאומי.

תביעה לגמלת העובד מוגשת ע"י נאמן בפשיטת רגל או מפרק חברה. דרך מקובלת לטיפול היא מינוי מנהל מיוחד לתביעות החוב של העובדים.

גובה הגמלה שתשולם לעובד נקבע בסעיף 183 לחוק הביטוח הלאומי, והיא תעמוד על סכום חוב שכר העבודה ופיצויי הפיטורין שהמעביד חייב לעובד עד לסכום שלא יעלה על הסכום הבסיסי כפול 13 לגבי כל עובד (כ- 113,000 ₪).

"הסכום הבסיסי" נקבע בהגדרות חוק הביטוח הלאומי, הוא מתעדכן על פי עליית המדד, והוא עומד, נכון ליום 01.01.2014 על 8,757 ₪.

לייעוץ פנה למשרדנו.